© atelier Oostwaarts/JP Boelema
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Heb je een bepaald idee, maar kom je niet verder? Op deze pagina staan mogelijke oplossingen. We beginnen met een aantal veel gestelde vragen over 023DOEN. Maar ook verzamelden we een groot aantal links die antwoord geven over veel gestelde vragen op het terrein van fondsen & subsidies, vergunningen, verzekeren of het huren van ruimte. Die vindt je verder naar beneden.
FAQ OVER 023DOEN.NL
Is 023 DOEN echt gratis?
Ja gratis, 023doen.nl bestaat uit een kern team, een expertbank en een netwerk van mensen die op vrijwillige basis en vanuit hun expertise een steentje bij willen dragen aan kleurrijke initiatieven die de stad mooier maken.
Hoe werkt het Plan van de maand?
Elke maand kiest 023doen.nl één van Kennemerlands leukste initiatieven en helpen onze experts jou om jouw idee, maatschappelijk project of sociale onderneming een stap verder. Dit komt erop neer dat jij geholpen wordt met het beantwoorden of oplossen van een specifieke vraag of uitdaging. Met hulp van professionals, hands-on en resultaatgericht, brengen we jouw project verder. Door dingen te doen!
Wat mag je als plan van de maand verwachten?
Gedurende een maand zet het netwerk van 023 doen zich in om jou en je specifieke uitdaging op te lossen. Dat doen we geheel gratis en belangeloos: het blijft jouw idee dat jij, samen met anderen. wilt realiseren. Kijk op onze expertpagina om een idee te krijgen waarmee we je kunnen helpen. Meer informatie hierover kun je vinden op de aanmeldingspagina.
Wat 023doen.nl verwacht van jou als deelnemer?
Tja, we verwachten toch ook iets van onze deelnemers. Zoals gezegd is deelname en vermelding op onze website en in onze nieuwsbrief gratis maar het initiatief, idee of project moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze kun je vinden op de aanmeldingspagina.
Wat 023doen.nl tot nu toe gerealiseerd heeft?
Kijk op deze pagina's
Wat mag je als vrijwillig expert verwachten?
023doen.nl heeft het doel de stad mooier te maken door dingen [professioneel] te doen. Daarvoor matchen we initiatieven met hun specifieke vragen of uitdagingen met specifieke experts.
Wie zit er achter de organisatie van 023doen.nl?
Kijk hier voor het team van 023doen.nl. Zij hebben het platform opgetuigd om hun doel, “de stad mooier maken en mensen verder te helpen” te voorzien van een gestructureerde en doelmatige aanpak.
Met veel vragen kun je natuurlijk terecht bij andere initiatiefnemers op deze site. De meesten vertellen graag over hun initiatief en kunnen je handige tips geven. Je kunt ook altijd contact opnemen met de wijkraad in je eigen woonomgeving. Klik hier om alle wijkraden in jouw gebied te vinden.
Mensen, spullen of geld nodig? Op internet zijn volop mogelijkheden te vinden om aan geld te komen. Zo zijn er verschillende fondsen waar je een aanvraag kan doen of kun je door middel van crowdfunding in jouw eigen buurt geld ophalen. Ook heeft de Gemeente Haarlem een klein budget voor bewonersinitiatieven, maar verwacht daar niet teveel van.
De website verenigingen.nl biedt een overzicht van verschillende fondsen en niet-gemeentelijke subsidies in Nederland.
Verder ondersteunen diverse fondsen zoals het VSBfonds maatschappelijke initiatieven.
Voor hulp bij aanvragen bij fondsenkun je ook contact opnemen met: 2 make it happen
Verkijk je daar niet op: het is vaak een hele toer om voor fondsen in aanmerking te komen.
www.verenigingen.nl
www.vsbfonds.nl
Crowdfunding wordt ook veel gebruikt voor maatschappelijke projecten
Bij crowdfunding presenteer je jouw idee en kan iedereen die interesse heeft naar eigen draagkracht een donatie doen.
Bent u op zoek naar manieren om geld te werven en mensen actief bij het initiatief te betrekken?
Zoek dan via internet naar crowdfund websites. Er zijn er inmiddels >50 in Nederland en er komen maandelijks nieuwe sites bij, dus blijf actief zoeken.
Voor een aantal subsidieregelingen kunt je ook bij de gemeente terecht. Er zijn subsidies beschikbaar voor:
• woonomgeving
• sociale projecten
• ondernemen
• cultuur
Het is de moeite waard om even te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.
Download hier het actuele subsidie overzicht.
In sommige gevallen heb je voor bepaalde activiteiten een vergunning nodig. Lees hieronder hoe je die aanvraagt. Een aanvullende vrijwilligersverzekering is van kracht voor iedere vrijwilliger die binnen, of voor een Haarlemse organisatie onbetaald werk verricht. Lees de speciale voorwaarden. Tot slot kunt je in sommige gevallen in aanwerking komen voor het huren van een werkruimte.
Het is mogelijk dat je voor bepaalde activiteiten een vergunning van de gemeente nodig hebt.
Zo heb je voor initiatieven die iets te maken hebben met het gebruik van een gebouw of de openbare ruimte soms een omgevings-vergunning nodig.
Lees meer op Hrlm ontheffing bestemmingsplan.
Wilt je een evenement organiseren, dan moet je misschien een evenementen-vergunning aanvragen.
Lees meer op Hrlm evenementenvergunning.
Voor kleinere evenementen, zoals bijvoorbeeld een straatfeest, is een melding voldoende. Deze melding doet je online via Hrlm melding klein evenement.
Bent je vrijwilliger bij een Haarlemse organisatie? Dan bent je voor een aantal zaken automatisch aanvullend verzekerd.
Lees meer op de website van de Vrijwilligerscentrale Haarlem.
.
Er wordt regelmatig om werkruimte gevraagd. De vraag is helaas veel groter dan het aanbod.
Soms is er ruimte in leegstaande bedrijfspanden die uiteindelijk worden verkocht. In de tussentijd kan het worden verhuurd voor bedrijven, dienstverlening, praktijkruimte, kantoor.
Neem voor meer informatie neem contact op via Hrlm.verkoop-en-verhuur/